Tervezett áramszünet

Építési szabályzat

IVS

HURO SPORTTOURISM

Szentes Város Sportturisztikai Projektje: HURO 1101/172/2.1.3Testvérvárosok

Szentes testvérvárosi kapcsolatai

Szentes számos határon túli magyar és külföldi településsel ápol jó kapcsolatokat, lehetővé téve ezáltal az együttműködést ezen városok polgárai között az élet minden területén. Biztosítja a helyi közösségek kölcsönös barátságának, megértésének és fejlődésének feltételeit. Továbbá támogatja az Európai Közösség gondolatát a polgárok szabadság és a kulturális értékek tisztelete jegyében.

Szentes Város Önkormányzatának nyolc testvérvárosa van:

  • Topolya (Bačka Topola) (Szerbia-Montenegró (Kis-Jugoszlávia))
  • Bunol (Spanyolország)
  • Markgröningen (Németország)
  • Dumbravita – Újszentes (Románia)
  • Sankt Augustin (Németország)
  • Hof Ashkelon (Izrael)
  • Kaarina (Finnország)
  • Skierniewice (Lengyelország)
  • Svätuše – Bodrogszentes (Szlovákia)
  • Sepsiszentgyörgy (Románia)

bunolcimer
Bunol – Spanyolország
Bunol

Bunol

Bunol (Spanyolország) Valencia tartományban található kisváros, egykor cemetgyárairól volt híres, az utóbbi időben azonban világszerte megismerhették különös paradicsomdobálós ünnepüket, a „Tomatina”-t. Bunol 1988. február 25-én, Szentes 1988. november 28-án fogadta el a közös testvérvárosi megállapodást.
Web: http://www.lahoya.net

 
markgroningencimer
Markgröningen – Németország
Markgröningen

Markgröningen

Markgröningen (Németország) Stuttgarttól nem messze fekvő, igazi középkori kisváros. A legnagyobb esemény az augusztusi Schaferlauf, a juhászok céhének hagyományos népünnepélye. 1988-ban Ludwigsburgban került sor a kapcsolatfelvételre, majd Markgröningen városi tanácsa 1988. november 28-án hagyta jóvá a testvérvárosi együttműködést.
Web: http://www.markgroeningen.de

 

sanktcimer

Sankt Augustin- Németország
Sankt Augustin

Sankt Augustin

Sankt Augustin (Németország) Bonnal átellenben a Rajna partján fekvő, alig 35 éve alakult helység. Modern városközpont, pezsgő sportélet, fiatalos lendület jellemzi a négy faluból összenőtt települést. A rendszerváltást követően Szentes és Sankt Augustin testvérvárosi kapcsolatok létesítését kezdeményezte, majd az Észak-Rajnai és Westfáliai Városok Szövetsége közreműködésével, 1992-ben kezdődött el a városok közti levelezés.
Web: http://www.sankt-augustin.de

 

 kaarinacimer

Kaarina – Finnország
Kaarina

Kaarina

Kaarina (Finnország) Dél-nyugati részén Turku mellett található, 18 ezer lakosú település. 1988-ban kezdődtek meg a vezetői szintű egyeztetések a kapcsolatok hivatalossá tételéről. A Szentesi Magyar-Finn Baráti Kör 1992-ben alakult, a Magyar-Finn Társaság tagszervezeteként. E szervezet keretében érkeztek finn vendégek Szentesre, megismerték a várost, és számos baráti kapcsolat szövődött. A két város közti szerződés 2000. június 30-án, a Szentes és Kaarina közti testvérvárosi megállapodás 2001. december 11-én került aláírásra. Az együttműködés barátsági, kulturális, sport- és vállalkozási kapcsolatokra egyaránt kiterjed.
Web: http://www.kaarina.fi

askelon 

Hof Ashkelon – Izrael
Hof Askhelon

Hof Askhelon

Hof Ashkelon (Izrael) Gaza-övezettől északra, Ashkelon város mellett található a járás. 1998 tavaszán kezdődött a kapcsolatfelvétel. A magyarok által alapított Hof Ashkelon járással 1999. október 12-én aláírt testvérvárosi megállapodást a Képviselő-testület 1999. december 17-én hagyta jóvá. A testvérvárosi kapcsolat öt fő színtere: oktatás-nevelés (diákcserék), mezőgazdasági szakemberek csereprogramja (öntözés, üvegházak, állattenyésztés), fiatal zenészek csereprogramja, sportoló fiatalok csereutaztatása (futball, kosárlabda, úszás), számítógép-kommunikáció (Internet, tudásanyag kölcsönös átadása).
Web: http://www.ashkelon.muni.il

Újszentes – Románia
Dumbravita - Újszentes

Dumbravita – Újszentes

Dumbravita (Újszentes) Romániában Temesvártól 4 km-re fekvő község, amelyet 133 szentesi református család alapított 1891/92. folyamán. Újszentessel 1990 márciusában közös szándéknyilatkozat került aláírásra. Szentes részéről a testület 1990. február 1-jén határozott testvérvárosi kapcsolat létesítéséről. A szándéknyilatkozat szerint a kapcsolat kiterjed a művelődésre (iskolai csoportok, színjátszók, táncosok, könyvtárak, sajtóképviselők cseréje), a tudományok (helytörténet, néprajz, nyelvészet) területére, a sportra, az egyházi és civil kapcsolatokra, gazdasági, egészségügyi és szociális együttműködésre, családi kapcsolatokra, gyermeküdültetésre.

 

 

topolyacimer

Topolya (Bačka Topola) – Szerbia
Topolya

Topolya

Bácskatopolya /Szerbia-Montenegró/ Szabadkától 40 km-re fekszik, 15 ezer lakosú település. Topolyával 1969 óta van testvérvárosi kapcsolatunk, mely ünnepélyes keretek között megerősítésre került 1989-ben, 1991-ben és 1998-ban. Az együttműködés kiterjed a kulturális, sport-, egészségügyi, kereskedelmi területekre egyaránt. Az 1998. december 12-én aláírt kulturális együttműködés kiterjed az általános és középiskolák együttműködésére, tanulmányi, művelődési és sportversenyekre, rendezvények szervezésére, pedagógusok szakmai együttműködésére. Támogatja a könyvtárak, intézmények, zeneiskolák és a civil szervezetek közötti kulturális kapcsolatot, a művészeti rendezvények cseréjét, a médiák közti együttműködést.
Web: http://www.btopola.org.rs/magyar/topolya.html

 skirnewicecimer

Skierniewice – Lengyelország
Skierniewice

Skierniewice

Skierniewice Lengyelország közepén, Varsótól kb. 70 km-re, dél-nyugatra elhelyezkedő, közel 50.000 lakosú város. Jól megközelíthető út- és vasúthálózattal rendelkezik, a környékén repülőtér is található. A város életében fontos szerepet játszik az oktatás, az egészségügy, a kultúra és a művészet éppúgy, mint a kereskedelem. 2003. december 19-i képviselő testületi ülésen döntött a testület a testvérvárosi kapcsolatról, és a szándéknyilatkozatot 2004-ben írta alá a lengyel fél.
Web: http://www.skierniewice.net.pl

Svätuše – Bodrogszentes (Szlovákia)

Bodrogszentes

Bodrogszentes (szlovákul: Svätuše, korábban Plešany) község Szlovákiában a Kassai kerület Tőketerebesi járásában. Királyhelmectől 4 km-re nyugatra található. 1245-ben Scuntes néven említik először. Már ekkor állt a Mindenszentek tiszteletére szentel római katolikus temploma. 1423-ban 37 lakott és 12 üres portát számoltak össze a faluban. Birtokosai többek között a Csapi, Kerecsenyi és Csicseri családok voltak. 1541–1548-ban már csak 5–18 lakott portája volt. A 17. században a Balassa, Sennyey, Vécsey és a Dőry családok birtoka. A 19. század végén pusztított filoxérajárvány elszegényítette a főként szőlőtermelésből élő községet. Kultúrházát 1941. november 8-án avatták fel.

 

 

 

Sepsiszentgyörgy – Románia

a_varos_ejjel

Kovászna megye (egykor HÁROMSZÉK) legnagyobb városa.
ERDÉLY délkeleti szögletében fekszik, a Keleti Kárpátokban. Átlagos tengerszint feletti magassága 520–580 m. A 45°52’ földrajzi szélesség és a 25°49’ földrajzi hosszúság keresztezõdésénél fekszik, az ország középpontjában, Brassótól 32 km, Bukaresttõl 198 km, Kolozsvártól 250 km, Nagyváradtól 485 km és a konstancai kikötõtõl 412 km távolságra.
 Web: www.sepsiszentgyorgy.ro