Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Szentes a “Szobrok városa”

Szentes a "Szobrok városa"
Szentes a "Szobrok városa"

Szentes már több alkalommal pályázott a Kultúra Magyar Városa cím elnyerésére. Az oktatási és kulturális miniszter által adományozott cím olyan városi helyi önkormányzat elismerése, mely kimagaslóan támogatja kulturális, művészeti életét, és annak értékeit példaértékűen mutatja be. A címet 2010-ben Eger, Győr, Vác és Ráckeve nyerte el.

Az idén első alkalommal a bíráló bizottság javaslatot tett Díszoklevél adományozására is azoknak a városoknak, melyek kiemelkedően fejlesztik kulturális életüket.
Szentes a sport mellett a szellemi kultúra és a népszerű, közönségcsalogató programok városa is. A pályázatunkban bemutatásra került a számos színvonalas kiadvány, a többnapos rendezvények, programsorozatok, fesztiválok, a lüktető kulturális élet, a lokálpatriotizmus, a hagyományőrzés, az örökség védelme, a műemlékek helyreállítása, a kiváló művészeti csoportok és a kiemelkedő zenei élet.

A Szobrok városa programban elért eredményéért Szentes városa elismerő oklevelet vehetett át 2010. április 13-án.

A Díszoklevél átadására ünnepélyes keretek között a Művészetek Palotájában került sor. Szentes mellett Szolnok, Nyíregyháza, Ajka és Kazincbarcika részesült még elismerésben.

Az ítészek városunk olyan adottságát emelték ki e díjazás keretében, mely mellett mi, szentesiek nap mint nap elmegyünk. Számunkra ugyanis teljesen természetes, hogy minden közterünkön szobor található.
Ha képzeletbeli sétánkon elindulunk a vasútállomástól a Kurca partig először a Nádai Géza tér kis szökőkútjával találkozunk. Az Apponyi téren található Kubikus szobrunktól nem messzire, a városi könyvtár mellett egy új szobor foglalt helyet egy kis padon, az Olvasó Nő. E kettő között az Európa téren a Koszta sztélét láthatjuk.

A városközpont felé tovább indulva a Luther téren egykor orosz emlékmű állt, most viszont a – régen a Kossuth teret ékesítő – Díszkút található. A Postahivatal kis terén a Fortuna szobor díszeleg. A Szent Miklós tér melletti újonnan született kis tér, a Rózsa Gábor tér, ahol a névadó kisplasztikája emléktábla formájában díszíti a Fridrich Fényírda falát. Innen jobbra haladva érjük el a sétálóutcát, ahol a legújabb köztéri alkotás, a dr. Csíky László által készített Táncoló Székely „ropja” az arra sétálóknak. Visszatérve a főutcára a Tóth József Színházterem bejárata fölött ékeskedett Tóth József mellszobra.

Elérkezvén a Kossuth térre két szobrot fedezhetünk fel: Horváth Mihály és Kossuth Lajosét. A Kossuth teret övező neves épületek is szobroknak adnak otthont. Így a volt megyeháza főbejáratán belépve báró Harruckern János mellszobrát pillantjuk meg, míg a városházán Kossuth és Petőfi mellszobrát. Az Erzsébet téren található az I. világháborús, a Liget bejáratánál pedig a II. világháborús emlékmű. A Széchenyi ligetben a múzeum épülete előtt, a város legértékesebb szobra, a Földmunkás szobor áll, és itt található még a ligetben a névadó Széchenyi István portré szobra is.

Szent Anna tér ad helyet három szobornak is: Szentháromság szobor, Vass Albert szobra, Szent József szobor, s ha már a szenteknél tartunk, akkor Szentes legrégebbi szobrát se felejtsük ki, a Bánomháti temető bejáratánál lévő Szent Vendel szobrot. A Kálvária temetőben a Kálvária dombon található szoborcsoport és növeli a szentesi szobrok számát, melyen a kőfeszület tövében Magdolna térdelő alakja, mellette kenetes edénye és Ádám koponyája látható. A feszület jobbján a fájdalmas Szűz Mária, balján Szent János apostol alakja áll.

Ha elkalandozott utunkat a Horváth Mihály Gimnázium irányában folytatjuk, akkor tárul elénk a Szöllősy Géza tér Randevú kútja. Képzeletbeli sétánkat a Tóth József utcán folytassuk tovább. A Gyógyfürdő belső udvarán a Fürdőző nő nevet viselő alkotást találjuk. A Sima Ferenc utcán a rendelőintézet mellett „A medicináról” elnevezésű alkotás áll. A kórház területén a Kis makrancos szobor, dr. Bugyi István professzor, dr. Badó Zoltán tanár úr és Tari Gábor főorvos mellszobra található.

S még az iskoláinknál található alkotásokról nem is esett szó:
– Boros Sámuel mellszobor a Boros Sámuel Szakközépiskola udvarán
– Testvérek szobor a Koszta József Általános Iskolánál
– Olvasó lány című szobor a Deák Ferenc Általános Iskolánál.
Mindezek mellett számtalan emléktáblával, domborművel rendelkezik városunk.